Spalvinis klientų tipažas: kaip naudoti spalvų analizę savo grožio versle?

Vytautė Žališkevičiūtė
2023-07-03
6 minutes
Instagram iconFacebook iconLinkedin icon

Ar yra taip buvę, kuomet klientas atvyksta plaukų dažymui, atsineša nuotrauką įkvėpimui, bet iš pirmo žvilgsnio matai, jog jų pasirinkta spalva visiškai netinka jų spalviniam tipažui? 

 

Klientai ir dalis grožio meistrų nesusimąsto, kokią įtaką pasirinktam plaukų dažymui, manikiūrui ir makiažui daro kliento spalvinis tipažas. Šiame straipsnyje būtent ir išsiaiškinsi, kas yra spalvinis tipažas, kaip padėti klientui atrasti jam tinkančias spalvas ir atspalvius bei kaip gali pritaikyti šį metodą savo grožio versle.

 

Kas yra spalvinis kliento tipažas?

 

Jei seki „TikTok” ir „Instagram” tendencijas, turbūt tau teko matyti bent vieną įrašą apie sezoninę spalvų paletę. Anot stiliaus ir grožio ekspertų, atradus savo spalvų paletę viskas susideda į vietas – drabužiai dera geriau, makiažas paryškina natūralius bruožus, o manikiūras atrodo lyg iš nuotraukos. 

Tačiau spalvinį tipažą svarbu atrasti ne tik sau, bet ir tavo klientams. Jei atlieki plaukų dažymą, manikiūrą ir pedikiūrą ar makiažą bei kitas paslaugas, susijusias su spalvomis, spalvinio tipažo analizė padės geriau suprasti klientų poreikius ir jiems atrasti savo spalvas. 

 

Nors spalvų analizė sparčiai populiarėja užsienyje, Lietuvoje dar ne daug salonų ir grožio meistrų siūlo šias paslaugas. Mes nusprendėme pasidomėti, ar ir pas mus yra grožio specialistų, kurie naudoja spalvų analizę savo klientams. Mūsų turinio projektų vadovė Vytautė Žališkevičiūtė apsilankė pas plaukų stilistę Miglę Grigalę. Meistrė savo klientams siūlo spalvinio tipažo konsultacijas ir testą, kuriame ji naudoja skirtingas sezonines spalvų paletes ir aukso/sidabro skraistes. Testas padeda jai nustatyti kliento sezoninę paletę, toną ir atspalvius pagal plaukų, odos ir akių spalvą bei jų kontrastą. Vytautė irgi išbandė šį testą, žemiau gali pamatyti, kaip jai sekėsi:


Pasitelkdama spalvų teoriją, Miglė padeda klientams atrasti juos labiausiai puošiančias plaukų spalvas. Savo veikloje meistrė akcentuoja spalvų paletės svarbą ir kaip ji gali iš pagrindų pakeisti tai, kaip klientai jaučiasi ir atrodo po dažymo. 

Pasirinkęs tinkamas plaukų, aprangos ir makiažo spalvas žmogus atrodo žvalesnis, išryškėja jo natūralūs bruožai ir yra mažiau pastebimi trūkumai. Meistrė visiems klientams, nusprendusiems atnaujinti plaukų spalvą, siūlo atlikti spalvos analizę ir taip išsirinkti dažų spalvą, kuri net ir be makiažo išryškintų jų natūralų grožį.

 

Nuo ko pradėti kliento spalvos analizę?

 

Spalvinis kliento tipažo nustatymas gali praturtinti klientų patirtį ir tavo paslaugas. Spalvinė paletė yra skirstoma į keturis pagrindinius metų sezonus: pavasarį (šiltos, pastelinės spalvos, kaip persikinė, rožinė, žydra), vasarą (šaltos bet blankios spalvos, kaip mėtinė, šalta rožinė, melsva), rudenį (šiltos spalvos ir žemiški tonai, kaip ruda, rusva, žalsva, kreminė) ir žiemą (šaltos, sodrios spalvos, kaip ryški mėlyna, violetinė). 

 

Tam, kad atrastum kliento sezoną ir spalvos tipą, pirmiausia reikia nustatyti jo dominuojantį atspalvį. Dažniausiai oda, plaukai ir akys priklauso šiltiems, šaltiems ar neutraliems atspalviams, kuriuos atrasti padės aukso/sidabro testas. Pridėk auksinės ir sidabrinės spalvos papuošalą ar skraistę ir pažiūrėk, kuri spalva geriau atrodo prie nepadažytos veido odos arba vidinės riešo pusės. Jei gražiau dera auksas, tuomet odos atspalvis yra šiltas, jei sidabras – šaltas, neutralaus atspalvio oda gražiai atrodo su auksiniais ir sidabriniais papuošalais. Odos toną taip pat padės nustatyti venų spalva – melsvos venos žymi šaltą odą, o žalsvos – šiltus atspalvius.

 

Taip pat gali atlikti balto lapo testą odos potoniams nustatyti – pridėk baltą lapą prie kliento veido (be makiažo) ir žiūrėk, ar veide išryškėja auksiniai, gelsvi, oranžiniai tonai (reiškia klientas yra šiltų bruožų), ar rausva, melsva ar rožinė spalva (reiškia, jog odos potonis yra šaltesnis). Be to, gali įsigyti kiekvienam sezonui ir jo tipui pritaikytas skraistes, kurias pridėjus prie veido iš karto matosi, kaip spalvos reaguoja su natūraliais kliento bruožais.

 

Kaip gali pradėti naudoti klientų spalvų tipažo paslaugą savo versle?

 

Visi grožio meistrai ir specialistai, savo darbe naudojantys spalvas, gali pasiūlyti klientams  atrasti jų sezoninę paletę. Nesvarbu, teiki manikiūro paslaugas, darai makiažą ar dažai plaukus, klientai, žinodami, kokie atspalviai jiems geriausiai tinka pagal jų odos, plaukų ir akių toną, galės išsirinkti būtent jiems pritaikytas spalvas. 

 

Pradėk nuo klientų edukacijos ir konsultacijos – paaiškink, kodėl ir kaip tinkamos spalvos ir atspalviai gali padėti jiems atrodyti ir jausti geriau. Dažnai klientai atsineša nuotraukas iš interneto, kuriose modeliai ar įžymybės priklauso visai kitai spalvų paletei, todėl klientui pasirinkta plaukų ar makiažo spalva visiškai netiks. 

Jei klientui įdomu, gali pasiūlyti atlikti aukščiau išvardintus testus, taip ne tik paįvairinsi kliento patirtį salone, bet ir kursi gilesnį ryšį su klientu ir padėsi jam pačiam pamatyti tinkamiausias spalvas ir jų poveikį. 

Galiausiai, nebijok eksperimentuoti– išbandyk spalvų analizę pats. Galbūt net nesusimąstai, kad tavo kasdien dėvimi drabužiai ar makiažas „išplauna” tavo natūralius bruožus. Atlik išvardintus testus ir atrask tau gražiausiai tinkančias spalvas, taip geriau klientui pademonstruosi spalvų ir atspalvių galią.

Kaip spalvų analizė padeda praturtinti klientų patirtį?

 

Savo klientams jau ilgą laiką siūlanti spalvinio tipažo analizę, Miglė Grigalė padeda jiems pasiekti geriausių rezultatų ir atrasti plaukų spalvas, kurios išryškina natūralų jų grožį ir sukuria harmoningą stilių. Ji taip pat edukuoja klientus savo „Instagram” paskyroje apie tai, kodėl svarbu atrasti savo spalvų paletę ir kaip tai padaryti. Ši paslauga padeda jai išsiskirti iš kitų grožio meistrų ir suteikti unikalią patirtį klientams. 

Spalvinė analizė gali suteikti daug privalumų tavo grožio verslui ir klientams:

 

  • Išskirtinė klientų patirtis – garsiausi pasaulio grožio meistrai naudoja spalvų paletes tam, kad suteiktų klientams geresnę paslaugą ir užtikrintų, jog gautas rezultatas puošia klientą ir jo neužgožia. Klientas, žinodamas, kokios spalvos ir atspalviai jam geriausiai tinka, atras savo stilių ir norės paslaugas pakartoti.
  • Augantis klientų lojalumas – spalvų paletės testas padeda klientams geriau suprasti ir pergalvoti savo stilių ir poreikius, todėl jei padėsi jiems atrasti patinkančias spalvas, klientai bus linkę sugrįžti pas tave, kad galėtų džiaugtis unikalia paslauga, pritaikyta būtent jiems.
  • Padėsi klientui atsiskleisti – klientas, žinodamas savo spalvų paletę, ją galės naudoti ne tik apsilankymo pas tave metu, bet ir rinkdamasis drabužius, makiažą, papuošalus. Tai leis jam visuomet atrasti savo spalvas, išryškinti bruožus ir atrodyti pritrenkiančiai.
  • Išskirtinė paslauga – kaip jau minėjome, Lietuvoje vis dar maža dalis grožio meistrų atlieka spalvinio tipo analizes, todėl siūlydamas tokią paslaugą klientams tikrai išsiskirsi. 

Pabaigai

 

Žinodami savo spalvas klientai pražys tavo akyse, atras jiems tinkamą plaukų dažymą, manikiūrą, pedikiūrą ir makiažą ir norės pas tave sugrįžti vėl ir vėl. Tad kodėl neišbandžius kažko naujo savo grožio versle, taip praturtinant klientų patirtį ir rezultatus.

Panašūs įrašai

Nuo gatvės šokių šokėjo iki vieno geidžiamiausių kirpėjų Vilniuje: Igno Dilio karjeros kelionė

Išgirsk apie Lietuvoje ypač išpopuliarėjusio plaukų stilisto Igno Dilio karjeros kelionę pirmąjame Watalook Podcast epizode.

SKAITYTI
Watalook pristato: pirmasis lietuviškas podkastas apie grožio industriją

Watalook neseniai paleido pirmąjį Lietuvoje podkastą apie grožio industrijos užkulisius. Pirmuosius epizodus žiūrėk su Ignu Diliu, Migle Kazėnaite, Renata Navicke ir Dovile Tiriūte (Face Poetry).

SKAITYTI
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tapk Watalook Bendruomenės Nariu